1. državno prvenstvo na veslačkim simulatorima

 

Veslačke staze i za nas!

Veslački simulator

Prvo službeno veslačko natjecanje za osobe s invaliditetom održano je u subotu 26. studenog, u prostorijama Osnovne škole Vrbani. Na ovom prvenstvu okupilo se trideset natjecatelja iz Pule, Zagreba i Slavonskog Broda. Stupnjevi invaliditeta podijeljeni su u tri kategorije, a odnose se na veslački pokret. Kategorija A vezana je za pokret ruku, u kategoriji TA veslač se pokreće trupom i rukama, a kod treće kategorije uključen je kompletan veslački pokret ruku, trupa i nogu, i tu spadaju slijepi i slabovidni. Natjecatelji su također podijeljeni u dobne kategorije: od kadeta do veterana. Nastupalo se na pet veslačkih simulatora, mlađi kadeti četiri minute, a ostali pet minuta. Za videće je priređen i video simulator koji prikazuje čamce na veslačkoj stazi i trenutačni poredak  natjecatelja, a pobjednik je onaj tko je preveslao više metara.

Evo što su nam rekli organizatori i natjecatelji:  Nikša Županović (trener Veslačkog kluba Sava): „Veslački klub Sava jedan je od rijetkih veslačkih klubova koji okuplja osobe s invaliditetom svih kategorija. Naš je klub priređivač ovog natjecanja, a organizatori su Hrvatski veslački savez i Hrvatski športski savez invalida. To je prvo službeno natjecanje ove vrste u nas, na što smo doista ponosni. Veslački klub Sava pokretač je cijele ove priče oko veslanja osoba s invaliditetom. Nadam se da ćemo dogodine zabilježiti i prve nastupe u inozemstvu”. Zdravko Jurčec (predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza): ”Veslanje kao šport i odnos prema životu pruža osobama s invaliditetom doista velike mogućnosti. Poglavito stoga što nam nije u prvom planu stvaranje vrhunskih rezultata, već njegove baze. Ovo je prilika da se ovaj šport još više promovira među osobama s invaliditetom i tu su prilike poprilično velike. Za to imamo podršku Svjetske veslačke federacije. Iskreno se nadamo da ćemo i mi smoći snage da uputimo naše veslače s invaliditetom na neka svjetska natjecanja. Cilj nam je i nastup na paraolimpijadi u Pekingu, ali za to trebamo daleko više raditi, za što nam je potrebna pomoć i nižih razina kao što su gradovi i županije. Sam Zagreb ima na Jarunu velike mogućnosti za razvoj i širenje baze ovog športa.“

Marko Baković (učenik privatne gimnazije Benedikt Kotruljević): „Veslanjem sam se počeo baviti još prije pet godina. Veslanje je za mene kao slijepu osobu više nego super. Osim na simulatoru treniram i na vodi, a videći
mi prijatelji i treneri pomažu u lakšoj orijentaciji na veslačkoj stazi. Tempo treninga, nažalost, diktiraju mi moje nemale školske obaveze. No, valja istaknuti da je za moje psihofi zičko zdravlje veslanje doista važan čimbenik i
da se ne bavim veslanjem, zasigurno bih se osjećao daleko više depresivnijim. Zbog toga bih svima, a naročito mladim slijepim osobama predložio da nam se pridruže u Veslačkom klubu Sava“.

Perica Mihaljević (profesor glazbe): “Kako sam dobar prijatelj s Otilijom Nemet doznao sam za ovaj novi sport kojim se mogu baviti i osobe oštećena vida, jer su mogućnosti za nas poprilično izjednačene s videćima. Kako se
bavim glazbom, rekreacije mi je doista trebalo i tako već dva mjeseca redovito treniram. Moj osobni cilj današnjeg nastupa prije svega je prikupiti iskustvo i dobiti motivaciju za daljnje bavljenje ovim zdravim sportom. Stoga mogu pozvati sve da dođu i uživaju u veslanju, jer doista je divno.” Otilija Nemet (studentica Filozofskog fakulteta): “Već sam ranije nastupala na sličnim natjecanjima, ali su mi tamo sportski suparnici bili sportaši bez invaliditeta. Doduše, tamo smo na simulatorima imali određenu dužinu od 2000 m, a danas se natječemo u vremenu od pet minuta. Inače na vodi veslam u samcu ili dvojcu na pariće i četvercu. Kad sam u čamcu s više veslača obično sam smještena na “štroku”, odnosno na početnom mjestu te me tako drugi prate, a kada sam u samcu, u drugom me čamcu prati trener i tako me usmjerava. Moj sportski cilj je nastup na paralimpijadi u Pekingu 2008. godine, što ovisi o tome hoćemo li uspjeti oformiti četverac. Inače, u toj disciplini za slijepe nastupaju po dvije djevojke i dva muškarca. Treniram svaki dan, s time da je jedan dan u tjednu predviđen za odmor. Ovisno o vremenskim uvjetima, treninzi su na vodi, kondicijski i teretana, a u zimi na veslačkim simulatorima”.

 

 

Sadržaj vezan uz projekt odražava isključivo stajalište autora sadržaja i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 Stajališta izražena u vezi projekta isključiva su odgovornost Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.

 

Popularno

 • Intervju: Ivan Katanušić

  "Nakon što sam osigurao plasman za Rio u ožujku, veliki teret sam skinuo s leđa jer sam se prošle godine teško ozlijedio", kaže uz ostalo jedan od naših kandidata za paraolimpijsku medalju u Rio de Janeiru

 • Razgovor s plivačicom Natašom Sobočan

      Ja sam osoba koja ne odustaje lako! Rođena je u Zagrebu, 30. studenog 1976. godine. Članica ...

 • STKI URIHO: Održan otvoreni stolnoteniski turnir za osobe s invaliditetom u Zagrebu

  Stolnoteniski klub invalida URIHO iz Zagreba organizirao je u sklopu Festivala sporta te povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 70. godišnjice obilježavanja Dana ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj, održavanje otvorenog stolnoteniskog turnira u subotu, 19. studenog, u Dvorani ‘Dragutin Šurbek’.

 • Najbolje sportašice, sportaši i ekipe

  Najbolji sportašica i sportaš 2015. 2015. Najbolja sportašica - Mikela Ristoski Najabolji sporta ...

 • Intervju: Branimir Budetić

  Branimir Budetić (25) hrvatski je paraolimpijac koji se natječe u bacanju koplja i petoboju. U Pekingu je 2008. osvojio srebrnu medalju u svojoj disciplini za slabovidne osobe, a četiri godine kasnije broncu na Paraolimpijadi u Londonu. Dobitnik je brojnih medalja i priznanja, proglašen je najboljim sportašem Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom 2013. od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

 • Započela je provedba projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone

  Cilj ovog projekta jest inkluzija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti te podizanje razine svijesti o potrebama fizičke aktivnosti kao osnove za zdravi način života.