XX. pojedinačno šahovsko prvenstvo slijepih Hrvatske, Premantura 2011.

 

Marendić najuspješniji!

Ovogodišnje jubilarno XX. pojedinačno šahovsko prvenstvo slijepih Republike Hrvatske igralo se od 20. do 27. lipnja u Edukacijsko - rehabilitacijskom kampu slijepih Premantura. Ovo je prvenstvo ujedno bilo i kvalifikacijsko natjecanje za predstojeće europsko prvenstvo slijepih koje se održava od 5. do 16. rujna u Grčkoj.

Prvenstvo je počelo radnim sastankom svih šahista kako bi se dogovorili glede prvenstva i raspravili aktualnu situaciju u šahu slijepih. Sastanak je počeo intoniranjem Lijepe naše. Minutom šutnje odana je počast preminulim istaknutim šahistima Matiji Mihokoviću i Milutinu Šakiću. Sastanak je vodio i uvodnim izlaganjem otvorio predsjednik Hrvatskog sportskog saveza slijepih Franko Bakša. U raspravi, koja se potom pokrenula, raspravljalo se o skraćivanju prvenstva sa devet na sedam dana, istaknuto je pitanje troškova, ukazano na nedostatak rada s mladima što se najbolje vidi po opadanju broja samih šahista na prvenstvu. Nadalje se raspravljalo o pitanju izbornika hrvatske šahovske reprezentacije slijepih te su za tu funkciju redom predlagani Vlatko Marendić, Ivica Robić i Željko Brdal (sva su trojica odbila tu funkciju). Izbornikom je postao Stjepan Žaja. Navedena je i činjenica da je Hrvatska na zadnje svjetsko prvenstvo umjesto dva predstavnika poslala jednog iako su bila osigurana sredstva za dvojcu. Na kraju sastanka prozvani su igrači, obavilo se glasanje za broj kola te je određeno da će se igrati devet kola.

Marendić i Began

Marendić i Began

 

Na prvenstvu je sudjelovalo 20 šahista iz 9 županija. Igralo se po švicarskom sustavu devet (9) kola. Tempo igre bio je dva (2) sata po igraču za 40 poteza + dodatak od 30 minuta. Na prvenstvu je sudio šahovski sudac Zoran Mijatović iz Pule.

Na ovogodišnjem prvenstvu nastupila su petorica igrača Šahovskog kluba slijepih Polet iz Zagreba: Ivica Robić, Novica Dražetić, Stjepan Žaja, Vlatko Marendić i Željko Brdal. Novi Državni prvak je Vlatko Marendić s 8bodova, drugi je Stjepan Žaja s osvojenih 6,5bodova, peti je Ivica Robić koji je imao 5,5bodova, petnaesti bio je Novica Dražetić s 4boda, a Željko Brdal zauzeo je šesnaesto mjesto s 4boda.

Svi slabovidni koje zanimaju pojedinačni rezultati po kolima mogu iste pogledati na stranicama Hrvatskog sportskog saveza slijepih www.hsss-cbsa.hr. Koristim priliku da ukažem na nelogičnost glede materijala na toj stranici. Na stranicama Hrvatskog sportskog saveza slijepih materijali se moraju stavljati u tekstualnom formatu koji je najprilagođeniji slijepom korisniku računala!

Robić, Žaja i Marendić (s leđa)

Robić, Žaja i Marendić (s leđa)

Sadržaj vezan uz projekt odražava isključivo stajalište autora sadržaja i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 Stajališta izražena u vezi projekta isključiva su odgovornost Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.

 

Popularno

 • Intervju: Ivan Katanušić

  "Nakon što sam osigurao plasman za Rio u ožujku, veliki teret sam skinuo s leđa jer sam se prošle godine teško ozlijedio", kaže uz ostalo jedan od naših kandidata za paraolimpijsku medalju u Rio de Janeiru

 • Razgovor s plivačicom Natašom Sobočan

      Ja sam osoba koja ne odustaje lako! Rođena je u Zagrebu, 30. studenog 1976. godine. Članica ...

 • STKI URIHO: Održan otvoreni stolnoteniski turnir za osobe s invaliditetom u Zagrebu

  Stolnoteniski klub invalida URIHO iz Zagreba organizirao je u sklopu Festivala sporta te povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 70. godišnjice obilježavanja Dana ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj, održavanje otvorenog stolnoteniskog turnira u subotu, 19. studenog, u Dvorani ‘Dragutin Šurbek’.

 • Najbolje sportašice, sportaši i ekipe

  Najbolji sportašica i sportaš 2015. 2015. Najbolja sportašica - Mikela Ristoski Najabolji sporta ...

 • Intervju: Branimir Budetić

  Branimir Budetić (25) hrvatski je paraolimpijac koji se natječe u bacanju koplja i petoboju. U Pekingu je 2008. osvojio srebrnu medalju u svojoj disciplini za slabovidne osobe, a četiri godine kasnije broncu na Paraolimpijadi u Londonu. Dobitnik je brojnih medalja i priznanja, proglašen je najboljim sportašem Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom 2013. od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

 • Započela je provedba projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone

  Cilj ovog projekta jest inkluzija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti te podizanje razine svijesti o potrebama fizičke aktivnosti kao osnove za zdravi način života.