Šahovski memorijal Vladimir Mirković

Kruna ovogodišnjih uspjeha Krešimira Kačića-Karlina


Koncem netom minule 2005. godine u Zagrebu je u prostorijama Saveza slijepih, održan dvadeset i šesti po redu šahovski turnir za slijepe i slabovidne u spomen jednom od najboljih hrvatskih slijepih šahista, Vladimiru Mirkoviću.


Turnir je ujedno bio i prvenstvo Hrvatske u ubrzanom šahu na kojem su sudjelovali svi najbolji slijepi i slabovidni hrvatski šahisti izuzev osječkog majstorskog kandidata i reprezentativca Hinka Cajzlera, koji je zbog drugih obaveza bio spriječen nastupiti.

Na turniru, koji je održan u tri dana, sudjelovalo je dvadeset i sedam igrača iz svih dijelova Hrvatske.

Tijekom turnira glavna borba za prvo mjesto vodila se, baš kao i godinu dana ranije, između zagrebačkog Splićanina Krešimira Kačića-Karlina i zadarskog šahista Vladimira Končurata.


U trci su još bili Vlatko Marendić i prof. Milutin Šakić. Marendić je otpao nakon poraza od Kačića u partiji grubih grešaka gdje je Marendić posljednji učinio grešku. Prof. Šakić je pak izgubio od Končurata nakon neprecizno igrane konačnice te su tako do konca turnira Kačić i Končurat vodili mrtvu trku i na cilj stigli s istim brojem poena. I jedan i drugi osvojili su po šest poena od sedam mogućih, ali je po dodatnom kriteriju Krešimir Kačić-Karlin osvojio prvo mjesto te na taj način, s obzirom da je ujedno i aktualni prvak Hrvatske te sudionik sjajnog uspjeha hrvatske reprezentacije na ekipnom prvenstvu svijeta koje se odigralo ljetos u Grčkoj, na najbolji mogući način zaokružio svoju šahovsku 2005. godinu.


Končurat ne treba žaliti jer je igrao dobro a godinu dana ranije također je dijelio prvo mjesto s Kačićem-Karlinom kad se fortuna bila osmjehnula njemu pa je on po dodatnom kriteriju proglašen prvakom.A kao što znamo, kolo sreće se okreće…

Treće mjesto osvojo je neuništivi prof. Šakić s pet poena, a četvrto Stjepan Žaja s četiri i pol poena. Peto je mjesto osvojio Vlatko Marendić koji predvodi skupinu igrača s četiri poena, šesti je Mario Muškardin i tako dalje…

Glavni sudac turnira bio je Vladimir Šerbec, koji je uz pomoć moje malenkosti uspješno priveo turnir kraju.


Bogdan Božinović, šahovski majstor

Sadržaj vezan uz projekt odražava isključivo stajalište autora sadržaja i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 Stajališta izražena u vezi projekta isključiva su odgovornost Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.

 

Popularno

 • Intervju: Ivan Katanušić

  "Nakon što sam osigurao plasman za Rio u ožujku, veliki teret sam skinuo s leđa jer sam se prošle godine teško ozlijedio", kaže uz ostalo jedan od naših kandidata za paraolimpijsku medalju u Rio de Janeiru

 • Razgovor s plivačicom Natašom Sobočan

      Ja sam osoba koja ne odustaje lako! Rođena je u Zagrebu, 30. studenog 1976. godine. Članica ...

 • STKI URIHO: Održan otvoreni stolnoteniski turnir za osobe s invaliditetom u Zagrebu

  Stolnoteniski klub invalida URIHO iz Zagreba organizirao je u sklopu Festivala sporta te povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 70. godišnjice obilježavanja Dana ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj, održavanje otvorenog stolnoteniskog turnira u subotu, 19. studenog, u Dvorani ‘Dragutin Šurbek’.

 • Najbolje sportašice, sportaši i ekipe

  Najbolji sportašica i sportaš 2015. 2015. Najbolja sportašica - Mikela Ristoski Najabolji sporta ...

 • Intervju: Branimir Budetić

  Branimir Budetić (25) hrvatski je paraolimpijac koji se natječe u bacanju koplja i petoboju. U Pekingu je 2008. osvojio srebrnu medalju u svojoj disciplini za slabovidne osobe, a četiri godine kasnije broncu na Paraolimpijadi u Londonu. Dobitnik je brojnih medalja i priznanja, proglašen je najboljim sportašem Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom 2013. od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

 • Započela je provedba projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone

  Cilj ovog projekta jest inkluzija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti te podizanje razine svijesti o potrebama fizičke aktivnosti kao osnove za zdravi način života.