Europsko atletsko prvenstvo za osobe s invaliditetom: Bravo za naše paraolimpijce

Mogu samo čestitati našim atletičarkama i atletičarima koji su u konkurenciji više od 6000 sportaša s invaliditetom po broju osvojenih odličja  svrstali Hrvatsku na deveto mjesto u konkurenciji 33 države  od kojih mnoge puno više izdvajaju za sport osoba s invaliditetom - rekao je  u ponedjeljak na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

Izbornik naše atletske paraolimpijske reprezentacije Tomislav Krističević naglasio je da rezultati koje su postigli naši sportaši u Italiji pripadaju svjetskom vrhu i izrazio uvjerenje da će sportaši vrhunsku formu zadržati i do Paraolimpijskih igara koje će se od 7. do 18.  rujna održati  u Rio de Janeiru.

"Iako do početka POI ima više od dva mjeseca uvjeren sam da će naši sportaši uspjeti zadržati visoku razinu forme. Ne bih nikoga posebno izdvajao, ali osvajači zlatnih odličja na EP Zoran Talić,  Branimir Budetić i  Ivan Katanušić, kao i srebrnih medalja Mikela Ristoski, Miljenko Vučić i Velimir Šandor su i naši glavni aduti za osvajanje paraolimpijskih odličja.

Ipak izdvojio bi rezultat  Branimira Budetića  u bacanju koplja koji je u kategoriji  slabovidnih (F13)  za dva centimetra popravio vlastiti  svjetski rekord od 65,74 metra, također postignuće  Ivana Katanušića koji je u istom danu osvojio najprije srebrnu medalju u bacanju diska, a onda i zlatnu u kugli u kategoriji osoba s podkoljeničnom amputacijom (F44).  Posebna nam je čast što je naš Ivan izabran da na predstojećem Europskom atletskom prvenstvu u Amsterdamu početkom srpnja izvan konkurencije nastupi u bacanju diska"- kazao je Krističević.

Po riječima glasnogovornika Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Darka Matića od naših paraolimpijaca pravo nastupa u Rio de Janeiro izborilo je sedam atletičara, četiri stolnotenisačice, dva plivača, te jedan strijelac i judašica, a put u Brazil po izlasku altetkih ljestvica krajem lipnja mogao bi osigurati i još jedan atletičar.

 

Izvor: IN PORTAL

Sadržaj vezan uz projekt odražava isključivo stajalište autora sadržaja i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 Stajališta izražena u vezi projekta isključiva su odgovornost Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.

 

Popularno

 • Intervju: Ivan Katanušić

  "Nakon što sam osigurao plasman za Rio u ožujku, veliki teret sam skinuo s leđa jer sam se prošle godine teško ozlijedio", kaže uz ostalo jedan od naših kandidata za paraolimpijsku medalju u Rio de Janeiru

 • Razgovor s plivačicom Natašom Sobočan

      Ja sam osoba koja ne odustaje lako! Rođena je u Zagrebu, 30. studenog 1976. godine. Članica ...

 • STKI URIHO: Održan otvoreni stolnoteniski turnir za osobe s invaliditetom u Zagrebu

  Stolnoteniski klub invalida URIHO iz Zagreba organizirao je u sklopu Festivala sporta te povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 70. godišnjice obilježavanja Dana ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj, održavanje otvorenog stolnoteniskog turnira u subotu, 19. studenog, u Dvorani ‘Dragutin Šurbek’.

 • Najbolje sportašice, sportaši i ekipe

  Najbolji sportašica i sportaš 2015. 2015. Najbolja sportašica - Mikela Ristoski Najabolji sporta ...

 • Započela je provedba projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone

  Cilj ovog projekta jest inkluzija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti te podizanje razine svijesti o potrebama fizičke aktivnosti kao osnove za zdravi način života.

 • Intervju: Branimir Budetić

  Branimir Budetić (25) hrvatski je paraolimpijac koji se natječe u bacanju koplja i petoboju. U Pekingu je 2008. osvojio srebrnu medalju u svojoj disciplini za slabovidne osobe, a četiri godine kasnije broncu na Paraolimpijadi u Londonu. Dobitnik je brojnih medalja i priznanja, proglašen je najboljim sportašem Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom 2013. od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora.