Financijska podrška građankama i građanima Zagreba stradalima u potresu

Poštovane članice, poštovani prijatelji,

Proslijeđujemo informaciju vezano za pružanje krizne financijske podrške socijalno ugroženim građankama i građanima Zagreba. 

Građanska inicijativa pet Zagrepčanki koje žive i rade u Amsterdamu, Anje Herceg, Sare Juričić, Anamarije Užbinec i Dore i Jane Zane, i SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost osnovali su Fond 5.5 za kriznu podršku nakon potresa. Osnovna svrha Fonda 5.5 je pružanje krizne financijske podrške socijalno ugroženim građankama i građanima Zagreba koji su se zbog potresa našli u krajnjoj nesigurnosti i oskudici, a podrška koja im je trenutno na raspolaganju ne odgovara na njihove egzistencijalne potrebe.  Fondom će upravljati Zakladno vijeće kojeg čine psihologinja i stručnjakinja za socijalni rad prof. dr. sc. Marina Ajduković, arhitektica i povjesničarka umjetnosti doc. dr. sc. Zrinka Paladino, tajnik Zaklade SOLIDARNA Ivan Blažević, te članice inicijative Zagreb Earthquake Relief Jana Zane i Sara Juričić.


Putem javnog poziva koji je otvoren za prijave od 15. do 29. travnja, iz Fonda 5.5 će se najugroženijima uslijed potresa dodijeliti minimalno 620 tisuća kuna koje su članice inicijative prikupile crowdfunding kampanjom Zagreb Earthquake Relief. Građanke i građani Zagreba sredstva će moći iskoristiti za hitne popravke materijalne štete ili za jedan do tri mjeseca najma stana. Pojedinačna financijska potpora u vidu donacije može iznositi najviše 20 000 kn po korisniku.

Tijekom natječaja, Fond 5,5 ima i otvorenu telefonsku liniju 0800 50 11 za pomoć građanima u prijavi na Fond (svakog dana od 10h do 18h)  , a sva pitanja se mogu postaviti i putem emaila na fond5.5@solidarna.hr ili u  Inbox FB grupe SOLIDARNA https://www.facebook.com/pg/solidarna/posts/?ref=page_internal)..  Sve informacije i natječajna dokumentacija dostupni su na www.zagrebpotres.com.

 

Također, za vrijeme trajanja otvorenog poziva, od 15. do 29. travnja, Fond 5.5 će i dalje biti otvoren za donacije. Svi koji žele pomoći, svoj doprinos mogu dati uplatom na žiro račun IBAN HR2424020061500078406. Uplate na žiro račun glase na: SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost, s opisom plaćanja “Za Fond 5.5” i pozivom na broj 03-2020.
 

Sadržaj vezan uz projekt odražava isključivo stajalište autora sadržaja i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 Stajališta izražena u vezi projekta isključiva su odgovornost Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.

 

Popularno

 • Intervju: Ivan Katanušić

  "Nakon što sam osigurao plasman za Rio u ožujku, veliki teret sam skinuo s leđa jer sam se prošle godine teško ozlijedio", kaže uz ostalo jedan od naših kandidata za paraolimpijsku medalju u Rio de Janeiru

 • Razgovor s plivačicom Natašom Sobočan

      Ja sam osoba koja ne odustaje lako! Rođena je u Zagrebu, 30. studenog 1976. godine. Članica ...

 • STKI URIHO: Održan otvoreni stolnoteniski turnir za osobe s invaliditetom u Zagrebu

  Stolnoteniski klub invalida URIHO iz Zagreba organizirao je u sklopu Festivala sporta te povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 70. godišnjice obilježavanja Dana ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj, održavanje otvorenog stolnoteniskog turnira u subotu, 19. studenog, u Dvorani ‘Dragutin Šurbek’.

 • Najbolje sportašice, sportaši i ekipe

  Najbolji sportašica i sportaš 2015. 2015. Najbolja sportašica - Mikela Ristoski Najabolji sporta ...

 • Intervju: Branimir Budetić

  Branimir Budetić (25) hrvatski je paraolimpijac koji se natječe u bacanju koplja i petoboju. U Pekingu je 2008. osvojio srebrnu medalju u svojoj disciplini za slabovidne osobe, a četiri godine kasnije broncu na Paraolimpijadi u Londonu. Dobitnik je brojnih medalja i priznanja, proglašen je najboljim sportašem Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom 2013. od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

 • Započela je provedba projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone

  Cilj ovog projekta jest inkluzija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti te podizanje razine svijesti o potrebama fizičke aktivnosti kao osnove za zdravi način života.