IPC SP u atletici London 2017: 5 medalja za Hrvatske atletičare

Atletska reprezentacija osoba s invaliditetom, koja je od 14. do 23. srpnja, nastupila na Svjetskom prvenstvu u Londonu danas je svečano dočekana na prigodnoj tiskovnoj konferenciji za medije. Mikela Ristoski osvojila je u dalju zlato, a Zoran Talić srebro, dok su u disku svojih kategorija tjelesnog oštećenja medalje osvojili Miroslav Petković (srebro) te Ivan Katanušić i Velimir Šandor (bronca).

Izbornik reprezentacije Damjan Sedić, kojemu je natjecanje u Londonu bio debi u reprezentaciji, istaknuo je svoje zadovoljstvo što su svih 13 atletičara bili na visokom nivou postavljajući svoje osobne rekorde što je bio i krajnji rezultat osvajanja pet medalja. "Da je bilo malo sportske sreće mogao se taj broj i povećati, jer je Matiji Sloupu u kategoriji niskim rastom u kugli bronca izmakla za samo jedan centimetar, a srebro za pet centimetara. Sretni smo s ovakvim nastupom i vjerujem da ćemo već na Europskom prvenstvu u Berlinu slijedeće godine ostvariti još bolje rezultate", izjavio je Damjan Sedić.

Mikela Ristoski, koja je paraolimpijskom zlatu iz Rija nadodala i svjetsko zlato iz Londona nije krila svoje zadovoljstvo istaknuvši da će ovaj rezultat dati još više motiva za novu sezonu za koju pripreme počinju već u rujnu.

Ivan Katanušić posebno se zahvalio Gradu Zagrebu koji mu je omogućio da dobije novu sportsku protezu bez koje zasigurno ne bi ostvario ovakav rezultat i nakon čitavog niza povreda i operacija uspije osvojiti svjetsku broncu. Katanušić smatra da je to samo prvi korak do Tokija gdje bi pokušao za tri godine doći do paraolimpijskog odličja.

Miroslav Petković istaknuo je fenomenalnu atmosferu na Londonskom olimpijskom stadionu koja ga je nosila do srebra unatoč hladnoći, kiši i dugom trajanju natjecanja.

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora i novoizabrani predsjednik Europskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić istaknuo je da hrvatski paraolimpijci uživaju visoki ugled u svjetskom paraolimpijskom pokretu. Posebno naglasivši da je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora sir Philip Craven posthumno odlikovao predsjedničkom zlatnom značkom našu Milku Milinković za sve što je ona učinila nastupanjem na čak deset paraolimpijskih igara i osvajanjem osam paraolimpijskih medalja. Ovakvo priznanje Predsjednik IPC-a samo jednom godišnje nagrađuje onog sportaša koji je dao naročito velik doprinos razvoju paraolimpijskog pokreta u svijetu, istaknuo je Kovačić čestitajući hrvatskoj atletskoj reprezentaciji, osvajačima medalja te izborniku Damjanu Sediću.

Sadržaj vezan uz projekt odražava isključivo stajalište autora sadržaja i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 Stajališta izražena u vezi projekta isključiva su odgovornost Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.

 

Popularno

 • Razgovor s plivačicom Natašom Sobočan

      Ja sam osoba koja ne odustaje lako! Rođena je u Zagrebu, 30. studenog 1976. godine. Članica ...

 • STKI URIHO: Održan otvoreni stolnoteniski turnir za osobe s invaliditetom u Zagrebu

  Stolnoteniski klub invalida URIHO iz Zagreba organizirao je u sklopu Festivala sporta te povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 70. godišnjice obilježavanja Dana ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj, održavanje otvorenog stolnoteniskog turnira u subotu, 19. studenog, u Dvorani ‘Dragutin Šurbek’.

 • Najbolje sportašice, sportaši i ekipe

  Najbolji sportašica i sportaš 2015. 2015. Najbolja sportašica - Mikela Ristoski Najabolji sporta ...

 • Započela je provedba projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone

  Cilj ovog projekta jest inkluzija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti te podizanje razine svijesti o potrebama fizičke aktivnosti kao osnove za zdravi način života.

 • Intervju: Ivan Katanušić

  "Nakon što sam osigurao plasman za Rio u ožujku, veliki teret sam skinuo s leđa jer sam se prošle godine teško ozlijedio", kaže uz ostalo jedan od naših kandidata za paraolimpijsku medalju u Rio de Janeiru

 • Intervju: Branimir Budetić

  Branimir Budetić (25) hrvatski je paraolimpijac koji se natječe u bacanju koplja i petoboju. U Pekingu je 2008. osvojio srebrnu medalju u svojoj disciplini za slabovidne osobe, a četiri godine kasnije broncu na Paraolimpijadi u Londonu. Dobitnik je brojnih medalja i priznanja, proglašen je najboljim sportašem Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom 2013. od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora.