PETI MEĐUNARODNI TURNIR U KUGLANJU ZA SLIJEPE I SLABOVIDNE I UJEDNO DRUGI MEMORIJALNI „STANKO JERKOVIĆ B2“

U Zagrebu, 5. Veljače na kuglani Grmoščica održan je peti međunarodni turnir u kuglanju za slijepe i slabovidne. Turnir je ujedno obilježen i kao drugi po redu memorijalni u spomen na prerano preminulog, vrhunskog kuglača Stanka Jerkovića pa je tako uz redovne kategorije uvrštena i B2 (muško /ženska).

Sudjelovalo je osam ekipa iz četiri  zemlje, bosne i Hercegovine, Srbije, slovenije i Hrvatske. Preko 50 natjecatelja uveličalo je ovaj turnir sjajnim nastupima.

Žene, B1 kategorija, Petra Deša iz Zagreba zauzela je prvo mjesto srušivši 591 čunja. Iako je Petri krenulo jako dobro, mali problem dogodio se na četvrtoj, posljednjoj stazi, ali sve će to doći na svoje jer samo treba trenirati.  iz Koprivnice, Ana Tkalčez zauzela je drugo mjesto sa odličnih 525. Ana je još nova kuglačica i pred njom je vrijeme a njega treba iskoristiti maksimalno u treninzima.

Inače, Koprivničani zaista lijepo napreduju u sve tri kategorije u kojima nastupaju. Treća je Ivana bojić iz Sarajeva sa srušenih 492 čunja.

U sljedećoj, B2 kategoriji prvo mjesto zauzela je kuglačica iz kranja alojzija Pirc sa srušenih zadivljujućih 723 čunja. Je li tu bila sreća, odgovarajuća podloga ili je alojzija utrenirana znat ćemo uskoro kad se ponovo sretnemo na sljedećem međunarodnom turniru u Koprivnici koje slijedi. Naša Nermina Mehulić iz Zagreba ovoga je puta bila druga srušivši 648 čunjeva. Nermina inače kroz tjedan trenira na spomenutoj kuglani i prelazak preko 630 treba joj bili lak posao. Treće mjesto pripalo je Milki Jug također iz Kranja sa srušenih 638 čunjeva.

Posljednja kategorija B3 kod žena ovoga je puta bila malobrojna zbog nekih ozlijeđenih natjecateljica, samo je jedna kuglačica nastupila. Temima Škrbić iz Sarajeva tako je sa srušenih 658 osvojila zlatnu medalju.

U muškoj konkurenciji, kao i uvijek brojnijom u B1 kategoriji prvo mjesto pripalo je našem Stjepanu Đunđeku iz Zagreba sa srušenih 556 čunjeva. Za Stjepana ovo je malo i on je svjestan slabijeg rezultata, ali on se u pravom svijetlu pokaže u pravo vrijeme stoga, skoro možemo očekivati lijepe cifre od njega. Mitja Osolnik iz Ljubljane srušivši 539 čunjeva zauzeo je drugo mjesto. Inače, drugi među boljima u ovoj konkurenciji koji ima šarene rezultate. Nepredvidiv vjerujemo i sam sebi. Nešto manje, 530 čunjeva srušio je Ranko Milutinović iz slavonskog Broda i tako osvojio treće mjesto.

Ivica Ferenčić iz Koprivnice prvo je mjesto zauzeo srušivši  odličnih 679 čunjeva kao natjecatelj B2 kategorije. Ivica kako igra možda se uskoro i pridruži muškoj kuglačkoj reprezentaciji na nadolazećem europskom prvenstvu, ali ta odluka je na izbornici pa čekamo. Drugi je bio Igor žagar iz ljubljane sa srušenih 671 čunja. Igor je vrlo dobar igrač, zagrist će on kad će bit najbitnije.Treće mjesto pripalo je Stani Luzaru također iz Ljubljane sa srušenih 669 čunjeva.

Vidljivo je iz ova prva tri mjesta kolika je mala razlika u čunjevima između pojedinih igrača. To je samo dokaz da prostora za napredak itekako ima, a sva trojica su svjesni toga i vjerujemo da će se više potruditi.

B3 kategorija opet je pokazala da su rezultati sjajni, a prvo mjesto pripalo je Marjanu Žalaru iz Kranja sa srušenih 749 čunjeva. Marjanu podloga ove kuglane odlično odgovara te je svake godina u vrhu sa sjajnim rezultatom i do 750.Drugoplasirani bio je franc Tomšić iz Ljubljane sa srušenih 733 čunja. Također, odličan rezultat kojemu se nema što prigovoriti.Treće mjesto pripalo je Marijanu Črneliju iz Koprivnice sa srušenih odličnih 730 čunja. Treći član Koprivnice sjajno je odigrao svoj nastup i samo tako dalje.Treba spomenuti i ostatak naših reprezentativaca koji nisu imali sreću, ili im podloga ne odgovara unatoč iskustvu pa je tako Zlatko vučenović iz rijeke četvrti sa srušenih 718 čunjeva. Zlatko je naš „zvrk“ od njega možemo očekivati svašta, od loših 590 do vrhunskih 750 jer svaka je podloga drugačija i ne odgovara svima. Mirko Štajdohar iz Zagreba smjestio se na peto mjesto sa nešto slabijim, ali ne i lošim rezultatom od 705 čunjeva dok ga Vedran Dumenčić iz Rijeke prati u stopu za čunj manje.

U sjećanje na prerano preminulog Stanka Jerkovića, inače člana kuglačkog kluba slijepih zagreb, i ove je godine turnir posvećen njemu te su tako B2 kategoriji pridruženi i muški i ženski natjecatelji s razlikom 5% na postojeći rezultat ženama.

Pehar kao najboljoj pripao je  alojziji Pirc, 759 dok je Nermina Mehulić druga sa 680. Treći je Ivica Ferenčić sa 679 srušenih čunjeva.

Od osam ekipa najbolji su kuglači iz Zagreba u Sastavu B1, Petra deša, B2, Nermina Mehulić i B3 Mirko Štajdohar ukupno srušivši1994 čunja. Drugi su kao ekipa kuglači iz Ljubljane u sastavu  B1 Mitja Osolnik, B2 Igor Žagar i B3 Franc Tomšić ukupno srušivši 1935 čunjeva. Samo za čunj manje imali su kuglači iz Koprivnice i tako zauzeli treće mjesto u sastavu B1 Ana Tkalčec, B2 ivica Ferenčić i B3 marijan Črneli ukupno srušivši 1934 čunja.

Vrijeme iza turnira provelo se u večeri i međusobnom druženju svih sudionika u obližnjem restoranu.

 

Napisala: Petra Deša

Sadržaj vezan uz projekt odražava isključivo stajalište autora sadržaja i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 Stajališta izražena u vezi projekta isključiva su odgovornost Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.

 

Popularno

 • Razgovor s plivačicom Natašom Sobočan

      Ja sam osoba koja ne odustaje lako! Rođena je u Zagrebu, 30. studenog 1976. godine. Članica ...

 • STKI URIHO: Održan otvoreni stolnoteniski turnir za osobe s invaliditetom u Zagrebu

  Stolnoteniski klub invalida URIHO iz Zagreba organizirao je u sklopu Festivala sporta te povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 70. godišnjice obilježavanja Dana ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj, održavanje otvorenog stolnoteniskog turnira u subotu, 19. studenog, u Dvorani ‘Dragutin Šurbek’.

 • Najbolje sportašice, sportaši i ekipe

  Najbolji sportašica i sportaš 2015. 2015. Najbolja sportašica - Mikela Ristoski Najabolji sporta ...

 • Započela je provedba projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone

  Cilj ovog projekta jest inkluzija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti te podizanje razine svijesti o potrebama fizičke aktivnosti kao osnove za zdravi način života.

 • Intervju: Ivan Katanušić

  "Nakon što sam osigurao plasman za Rio u ožujku, veliki teret sam skinuo s leđa jer sam se prošle godine teško ozlijedio", kaže uz ostalo jedan od naših kandidata za paraolimpijsku medalju u Rio de Janeiru

 • Intervju: Branimir Budetić

  Branimir Budetić (25) hrvatski je paraolimpijac koji se natječe u bacanju koplja i petoboju. U Pekingu je 2008. osvojio srebrnu medalju u svojoj disciplini za slabovidne osobe, a četiri godine kasnije broncu na Paraolimpijadi u Londonu. Dobitnik je brojnih medalja i priznanja, proglašen je najboljim sportašem Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom 2013. od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora.