POI Rio: Paović: Došla sam po zlato i osvojila sam ga

RIO DE JANERIRO, Po prvi put na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru slušala se 'Lijepa' naša' nakon što je stolnotenisačica Sandra Paović osvojila zlato pobijedivši u finalu finalu kategorije 6 Njemicu Stephanie Grebe sa 3-0 (11-2, 11-7, 11-4).

Za Hrvatsku je to četvrto zlato u povijesti nakon što je Antonija Balek u Pekingu pobijedila u bacanju kugle i bacanju koplja, a Darko Kralj u bacanju kugle.

"Jako sam sretna i uzbuđena. Došla sam po zlato i osvojila sam ga. Odradila sam posao kako je trebalo. Bila sam mirna i koncentrirana i taktički smo se dobro pripremili," kazala je aktualna svjetska i dvostruka europska prvakinja koja je bez poraza već više od dvije i pol godine.

Paović i Grebe su igrale međusobno 12 puta i svih 12 puta je slavila hrvatska igračica.

"Bez obzira na taj podatak nisam se opustila niti jednog trenutka. Spremala sam se za ovo finale kao da igramo prvi put i odigrala sam bez greške," dodala je.

Sandra je u Brazil doputovala kao najveći kandidat za zlato i izdržala je sav pritisak.

"Ova medalja je za mene veliko olakšanje. Ja vam ne mogu objasniti razinu stresa koji sam proživljavala svih ovih dana. Što ako izgubim, a svi od mene očekuju pobjedu. To su pitanja koja moraš izbaciti iz glave. Cijeli turnir sam igrala oprezno, možda čak i preoprezno sve do finala, no u finalu sam uživala. Rekla sam si, pusti ruku, bolja si i jača si i to sam dokazala," priznala je.

Paović se u paraolimpijsku obitelj uključila se nakon prometne nesreće koju je doživjela u siječnju 2009. Godinu dana ranije nastupila je na olimpijskim igrama u Pekingu gdje je ispala u 2. kolu. Bila je višestruka prvakinja Hrvatske, a igrale je za klubove iz Švicarske, Njemačke i Francuske. Sandra je 2000. na EP-u u Bremenu osvojila broncu u mješovitom paru s Rokom Tošićem, a ima i ekipno srebro s EP-a 2005. u Arhusu.

"Nakon nesreće moj cilj je bio biti samostalna, o stolnom tenisu tada nisam niti razmišljala. Međutim, kada sam stala na noge probala sam ponovo zaigrati i ispalo je najbolje što mogu. Nakon nesreće je cijela Hrvatska bila uz mene i pomogla mi je na sve moguće načine, a ovo zlato je bio način kako sam ja to željela vratiti," kazala je 33-godišnja Vukovarka koja je prije dvije godine proglašena za najbolju parastolnotenisačicu na svijetu, a od lipnja 2014. do danas drži prvo mjesto na svjetskoj rang listi u svojoj kategoriji tjelesnog oštećenja.

Sandra se posebno željela zahvaliti svojoj trenerici Nataši Skočilović i Mireli Šikoronji s kojom radi u reprezentaciji, te Nevenu Cegnaru.

"Neven je 15 godina svaki dan bio uz mene dok sam bila luckasta i luda. Svakakvu me preživio i svemu me naučio. Jedinim dijelom ovo je i njegova pobjeda."

Naravno, poseban pozdrav otišao je suprugu Danielu Lazovu koji je s tribina pratio njezine mečeve u Riju.

"Danijel je bio fantastična potpora, smiren premda znam da je u sebi bio nervozan. Moja želja je sada da se on plasira na POI u Tokiju," poručila je Paović. Lazov je također je bio sportaš, perspektivni nogometaš, koji je 2006. godine zadobio slične ozljede prilikom skoka na glavu u rijeku Sutlu nakon čega je završio u kolicima.

Sandrino zlato izazvalo je veliko oduševljenje u hrvatskom taboru, posebice jer to prva medalja za hrvatski stolni tenis u povijesti paraolimpijskih igara.

"Čekali smo i dočekali prvo zlato u Riju, ali i prvo zlato za hrvatski stolni tenis. Svi smo vrlo emotivno proživjeli Sandrino finale," kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, inače bivši stolnotenisač.

"Nema veće sreće u stolnoteniskoj reprezentaciji od ove medalje. Sandra je bila umorna i pod stresom uloge favorita, no finale je odigrala vrhunski," dodao je izbornik Emil Gubica, dok je glavna trenerica Mirela Šikoronja dodala: "Ne znam što bi rekla od sreće. Bio je to fenomenalan meč, taktički je odigrala sjajno. Odigrala je pametno. Sandra je strašan borac i veliki radnik i ova medalje je krnuna njezina rada," kazala je Šikoronja.

Izvor: HINA

Sadržaj vezan uz projekt odražava isključivo stajalište autora sadržaja i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 Stajališta izražena u vezi projekta isključiva su odgovornost Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.

 

Popularno

 • Intervju: Ivan Katanušić

  "Nakon što sam osigurao plasman za Rio u ožujku, veliki teret sam skinuo s leđa jer sam se prošle godine teško ozlijedio", kaže uz ostalo jedan od naših kandidata za paraolimpijsku medalju u Rio de Janeiru

 • Razgovor s plivačicom Natašom Sobočan

      Ja sam osoba koja ne odustaje lako! Rođena je u Zagrebu, 30. studenog 1976. godine. Članica ...

 • STKI URIHO: Održan otvoreni stolnoteniski turnir za osobe s invaliditetom u Zagrebu

  Stolnoteniski klub invalida URIHO iz Zagreba organizirao je u sklopu Festivala sporta te povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 70. godišnjice obilježavanja Dana ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj, održavanje otvorenog stolnoteniskog turnira u subotu, 19. studenog, u Dvorani ‘Dragutin Šurbek’.

 • Najbolje sportašice, sportaši i ekipe

  Najbolji sportašica i sportaš 2015. 2015. Najbolja sportašica - Mikela Ristoski Najabolji sporta ...

 • Započela je provedba projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone

  Cilj ovog projekta jest inkluzija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti te podizanje razine svijesti o potrebama fizičke aktivnosti kao osnove za zdravi način života.

 • Intervju: Branimir Budetić

  Branimir Budetić (25) hrvatski je paraolimpijac koji se natječe u bacanju koplja i petoboju. U Pekingu je 2008. osvojio srebrnu medalju u svojoj disciplini za slabovidne osobe, a četiri godine kasnije broncu na Paraolimpijadi u Londonu. Dobitnik je brojnih medalja i priznanja, proglašen je najboljim sportašem Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom 2013. od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora.