Prijem kod Predsjednika Sabora RH

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je izaslanstvo Hrvatskoga paraolimpijskog odbora (HPO) predvođeno sportašima i stručnim vodstvom hrvatske atletske reprezentacije nakon njihova nastupa na 8. IPC Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom, održanom od 14. do 23. srpnja 2017. u Londonu.

Osim atletičara na prijemu su bili i članovi kuglačke reprezentacije slijepih i slabovidni (N.Mehulić, R.Markešić, Z.Butko i Ž.Štefković), te svjetski prvak u šahu (Domagoj Glažar).

Predsjednik Sabora čestitao je svim članovima paraolimpijske atletske reprezentacije na izvrsnim rezultatima koje su postigli na svjetskom prvenstvu u Londonu, gdje je u konkurenciji 1300 sportaša iz 92 zemlje svijeta nastupilo i 13 hrvatskih sportaša s invaliditetom, 11 atletičara i dvije atletičarke. Sa sjajnim odličjima u Hrvatsku su se vratili Mikela Ristoski koja je osvojila zlatnu medalju u skoku u dalj, Zoran Talić srebrnu medalju te Ivan Katanušićbroncu u bacanju diska, Miroslav Petković osvojio je srebrno, a Velimir Šandor brončano odličje u bacanju diska. Čestitke je uputio i svim ostalim reprezentativcima - Matiji Sloupu, Mariji Vidaček, Mladenu Tomiću, Josip Slivaru, Albinu Vidoviću, Marijanu Presečanu, Deniju Černiju i Miljenku Vučiću koji su također ostvarili svoje ponajbolje rezultate, te njihovom stručnom vodstvu.

- Iznimno mi je drago i velika čast pozdraviti vas, jer svojim primjerom pokazujete kako se velikim odricanjem, upornošću i predanim radom mogu srušiti prepreke i ostvariti sjajni rezultati. S obzirom na brojnost sportaša paraolimpijaca u Hrvatskoj i na sjajne rezultate koje ostvarujete, važno je da se osigura potrebna logistika za razvoj paraolimpijskog sporta. Želim vam izraziti poštovanje i skrenuti pozornost na sve vas sjajne ljude koji ostvarujete izvrsne rezultate i tako promičete Hrvatsku u svijetu, istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković.

Predsjednik Hrvatskoga paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, koji je nedavno izabran i za predsjednika Europskoga paraolimpijskog odbora, istaknuo je kako HPO djeluje u 26 sportova te kako smatra da paraolimpijski sport u Hrvatskoj ide dobrim putem. "Svake godine imamo sve bolje i bolje rezultate, a osobna mi je želja da omogućimo za što više mladih osoba s invaliditetom da se uključe u sportske aktivnosti", istaknuo je predsjednik Hrvatskoga paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

Na sastanku je zajednički naglašena i potreba jačeg upoznavanja javnosti sa značenjem sporta za osobe s invaliditetom. Istaknuto je i da u kontinuiranom uspjehu paraolimpijaca, osim rada svih u paraolimpijskom pokretu, prije svega treba naglasiti trud sportaša i njihovu posvećenosti sportu, a stoga i potrebu za stalnim unaprjeđivanjem i stručnog rada njihovih trenera.

Izvor: Sabor RH

Sadržaj vezan uz projekt odražava isključivo stajalište autora sadržaja i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 Stajališta izražena u vezi projekta isključiva su odgovornost Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.

 

Popularno

 • Razgovor s plivačicom Natašom Sobočan

      Ja sam osoba koja ne odustaje lako! Rođena je u Zagrebu, 30. studenog 1976. godine. Članica ...

 • STKI URIHO: Održan otvoreni stolnoteniski turnir za osobe s invaliditetom u Zagrebu

  Stolnoteniski klub invalida URIHO iz Zagreba organizirao je u sklopu Festivala sporta te povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 70. godišnjice obilježavanja Dana ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj, održavanje otvorenog stolnoteniskog turnira u subotu, 19. studenog, u Dvorani ‘Dragutin Šurbek’.

 • Najbolje sportašice, sportaši i ekipe

  Najbolji sportašica i sportaš 2015. 2015. Najbolja sportašica - Mikela Ristoski Najabolji sporta ...

 • Započela je provedba projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone

  Cilj ovog projekta jest inkluzija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti te podizanje razine svijesti o potrebama fizičke aktivnosti kao osnove za zdravi način života.

 • Intervju: Ivan Katanušić

  "Nakon što sam osigurao plasman za Rio u ožujku, veliki teret sam skinuo s leđa jer sam se prošle godine teško ozlijedio", kaže uz ostalo jedan od naših kandidata za paraolimpijsku medalju u Rio de Janeiru

 • Intervju: Branimir Budetić

  Branimir Budetić (25) hrvatski je paraolimpijac koji se natječe u bacanju koplja i petoboju. U Pekingu je 2008. osvojio srebrnu medalju u svojoj disciplini za slabovidne osobe, a četiri godine kasnije broncu na Paraolimpijadi u Londonu. Dobitnik je brojnih medalja i priznanja, proglašen je najboljim sportašem Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom 2013. od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora.