RIO DE JANEIRO: Otvorene Paraolimpijske igre, Budetić nosio zastavu

RIO DE JANEIRO, - Dva tjedna nakon završetka olimpijskih igara, u Rio de Janeiru na stadionu Maracana pred 50,000 gledatelja su otvorene 15. Paraolimpijske igre koje će trajati do 18. rujna.

Na POI će nastupiti više od 4,000 sportaša iz 159 zemalja svijeta među kojima i 19 hrvatskih paraolimpijaca.

Svečani defile sportaša otvorio je sirijski plivač Ibrahim al Hussein koji će nastupiti za reprezentaciju izbjeglica, a hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja nosio je atletičar Branimir Budetić, dvostruki osvajač paraolimpijske medalje i aktualni svjetski rekorder u bacanju koplja.

Glavna vodilja cijele svečanosti bila je 'očekujte neočekivano'. Suočeni s financijskim problemima domaćini se nisu mogli nositi s raskošnim i spektakularnim svečanostima iz Pekinga i Londona, zbog toga su morali biti kreativni.

"U krizama ljudima svašta pada na pamet. Mi smo okupili skupinu 'nestašnih', one najluđe koji su nekada bili u zadnjim klupama u razredu i gurali smo njihove nevjerojatne ideje," kazao je Marcelo Rubens Paiva, jedan od kreativnih direktora ceremonije.

"Željeli smo pokazati beskrajnu energiju koju imaju sportaši, ali i da svako tijelo ima srce, a srce nema granice i limite kada su u pitanju osjećaji, solidarnost i ljubav," dodao je umjetnički direktor Vik Muniz.

I uspjeli su. Bilo je tu svega. Zabave, plesa, iluzije, raskošnih boja, slavljenja Rija i Carioca načina života i kulture, ali i slavljenja sporta, tolerancije, solidarnosti i poštovanja prema drugima. I naravno, nogometa. Upravo su djeca i roditelji iz projekta "Bota no Mundo" koji okuplja male nogometaše s invaliditetom, unijeli na stadion paraolimpijsku zastavu.

"Mi smo svi dio jednog svijeta. Pokažite svijetu da nema 'oni', već samo 'mi'. Da postoji svijet u kojem ljudi svih rasa, nacionalnosti i seksualnosti mogu živjeti zajedno," poručio je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Philip Craven.

Jedna od zvijezda svečanosti bila je i američka snowboarderica, paraolimpijka, model i glumica Amy Purdy koja je zapleslala sambu sa Kukom, industrijskim robotom.

Vrhunac večeri bilo je paljenje olimpijskog plamena, a ta je čast pripala najtrofejnijem brazilskom paraolimpijcu Clodoaldu Silvi, vlasniku 13 plivačkih medalja pri čemu šest zlata. Silva se po pljusku koji spustio nad Rijo u kolicima uspeo na pozirnicu i upalio 'pyre'.

POI je službeno otvorio privremeni brazilski predsjednik Michel Temer uz velike zvižduke pune Maracane.

Paraolimpijske igre su prvi put održane 1960. u Rimu, a od 1988. godine i Seoula održavaju su u gradu domaćinu olimpijskih igara.

Hrvatska je prvi put na POI nastupila u Barceloni 1992. godine, a od proglašenja neovisnosti na paraolimpijskim igrama osvojila ukupno 14 odličja - tri zlata, tri srebra i osam bronci.

Izvor: Hina

Sadržaj vezan uz projekt odražava isključivo stajalište autora sadržaja i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 Stajališta izražena u vezi projekta isključiva su odgovornost Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.

 

Popularno

 • Intervju: Ivan Katanušić

  "Nakon što sam osigurao plasman za Rio u ožujku, veliki teret sam skinuo s leđa jer sam se prošle godine teško ozlijedio", kaže uz ostalo jedan od naših kandidata za paraolimpijsku medalju u Rio de Janeiru

 • Razgovor s plivačicom Natašom Sobočan

      Ja sam osoba koja ne odustaje lako! Rođena je u Zagrebu, 30. studenog 1976. godine. Članica ...

 • STKI URIHO: Održan otvoreni stolnoteniski turnir za osobe s invaliditetom u Zagrebu

  Stolnoteniski klub invalida URIHO iz Zagreba organizirao je u sklopu Festivala sporta te povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 70. godišnjice obilježavanja Dana ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj, održavanje otvorenog stolnoteniskog turnira u subotu, 19. studenog, u Dvorani ‘Dragutin Šurbek’.

 • Najbolje sportašice, sportaši i ekipe

  Najbolji sportašica i sportaš 2015. 2015. Najbolja sportašica - Mikela Ristoski Najabolji sporta ...

 • Započela je provedba projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone

  Cilj ovog projekta jest inkluzija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti te podizanje razine svijesti o potrebama fizičke aktivnosti kao osnove za zdravi način života.

 • Intervju: Branimir Budetić

  Branimir Budetić (25) hrvatski je paraolimpijac koji se natječe u bacanju koplja i petoboju. U Pekingu je 2008. osvojio srebrnu medalju u svojoj disciplini za slabovidne osobe, a četiri godine kasnije broncu na Paraolimpijadi u Londonu. Dobitnik je brojnih medalja i priznanja, proglašen je najboljim sportašem Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom 2013. od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora.