Univerzalna sportska škola: Najbrži put do inkluzije djece s teškoćama u razvoju

"Program uz sve ostalo daje mogućnost roditeljima da kvalitetno provedu slobodno vrijeme uz svoju djecu te im omoguće osjećaj pripadnosti, veselja i zadovoljstva", kaže Mirela Šikoronja, idejna začetnica Univerzalne sportske škole

Bio je to uistinu lijep prizor na paviljonu 18 Zagrebačkog velesajma: djeca s teškoćama u razvoju zajedno s vršnjacima bez invaliditeta prezentiraju razne sportove koje treniraju unutar Univerzalne sportske škole.

Uz djecu i njihove roditelje, događaju su nazočili i brojni uglednici iz javnog života, uz ostale Marinka Bakula Anđelić kao izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te Josip Držaić, predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom.

Mirela Šikoronja, svestrana trenerica koja je inicirala Univerzalnu sportsku školu, nije krila zadovoljstvo velikim odazivom djece i njihovih roditelja na ovaj festival sporta i dobrog druženja.

"Ideja za Univerzalnu sportsku školu za djecu s teškoćama u razvoju pokrenuta je krajem 2014. godine, s osnovnim ciljem omogućavanja tim mališanima da podignu razinu svojih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti na višu razinu, lakše se integriraju u društvo te zbog prevencije zdravlja kroz sportsko rekreativne aktivnosti.

Ono što je također bitno jest činjenica da Program daje mogućnost roditeljima da kvalitetno provedu slobodno vrijeme uz svoju djecu te im omoguće osjećaj pripadnosti, veselja i zadovoljstva.

Program provodimo na nekoliko lokacija u Gradu Zagrebu (Trnje, Dubrava, Novi Zagreb, Trešnjevka i COO Goljak). Naravno da nam je cilj da uključimo što više djece, da se za nas čuje, da informiramo javnost za ovu populaciju, motiviramo roditelje i preveniramo i podignemo na višu razinu zdravlje djece kako bi što kvalitetnije živjeli svoj budući život.

Nešto viša razina ovog Programa je da naši treneri koji rade na terenu prepoznaju mlade talente i usmjere ih u sportove za koje pokazuju potencijal i motoričke mogućnosti te da u budućnosti stvorimo paraolimpijce. 

Zahvaljujem Ministarstvu obrazovanja, kulture i sporta koji podržavaju ovaj program u nadi da ćemo i dalje kvalitetno surađivati, zajednički voditi brigu o osobama s invaliditetom s posebnim naglaskom na mlade sportaše te im omogućiti da uz našu podršku preskaču sve barijere koje im život nosi.

Ujedno zahvaljujem Gradu Zagrebu, koji i kad nije direktno uključen u neki od naših Programa, uvijek stoji uz sport i zagrebačke sportaše, a posebno uz sportaše s invaliditetom", rekla je Mirela Šikoronja.

Univerzalna sportska škola pruža optimalan razvoj djece s invaliditetom kroz sportske sadržaje te im pruža optimalan razvoj. Cilj je, kaže Šikoronja, poticati višestrani psihosomatski razvoj, unaprijediti zdravlje i zadovoljiti dječje potrebe za kretanjem te putem toga stvoriti radne navike svakodnevnog tjelesnog vježbanja

Djeca pod stručnim nadzorom kineziologa i trenera, igrajući se na zanimljiv i za njihovu dob pedagoški i kineziološki primjeren način, uče osnovne oblike kretanja, kao i osnovne elemente brojnih sportova.

Jedna od takvih trenerica unutar Univerzalne sportske škole je i Ivana Knežević Šambić koja kaže da je sport sjajna 'platforma' za stvaranje novih prijateljstava između djece s teškoćama i njihovih vršnjaka bez invaliditeta.

"Trudimo se kroz sport poboljšati kvalitetu života djece s teškoćama u razvoju, i ako mogu biti neskromna, mislim da postižemo zavidne rezultate. Djeca naime uživaju u gimnastici, atletici, stolnom tenisu, boćanju..., a uz razvijanje svojih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti odlično se i zabavljaju. Cilj nam je razvijati ovaj projekt, tako da ćemo uskoro biti prisutni i na području Dubrave, u Novom Jelkovcu i Osnovnoj školi 'Mate Lovrak' te OŠ 'Antuna Mihanovića' i Centru za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek'. Ovim putem željela bih uputiti poziv svim roditeljima djece s teškoćama u razvoju da svoje mališane dovedu u Univerzalnu sportsku školu jer mi regrutiramo nove paraolimpijce i stvaramo trajna prijateljstva", napominje Ivana Knežević Šambić.

Izvor: IN PORTAL

Sadržaj vezan uz projekt odražava isključivo stajalište autora sadržaja i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 Stajališta izražena u vezi projekta isključiva su odgovornost Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.

 

Popularno

 • Intervju: Ivan Katanušić

  "Nakon što sam osigurao plasman za Rio u ožujku, veliki teret sam skinuo s leđa jer sam se prošle godine teško ozlijedio", kaže uz ostalo jedan od naših kandidata za paraolimpijsku medalju u Rio de Janeiru

 • Razgovor s plivačicom Natašom Sobočan

      Ja sam osoba koja ne odustaje lako! Rođena je u Zagrebu, 30. studenog 1976. godine. Članica ...

 • STKI URIHO: Održan otvoreni stolnoteniski turnir za osobe s invaliditetom u Zagrebu

  Stolnoteniski klub invalida URIHO iz Zagreba organizirao je u sklopu Festivala sporta te povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 70. godišnjice obilježavanja Dana ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj, održavanje otvorenog stolnoteniskog turnira u subotu, 19. studenog, u Dvorani ‘Dragutin Šurbek’.

 • Najbolje sportašice, sportaši i ekipe

  Najbolji sportašica i sportaš 2015. 2015. Najbolja sportašica - Mikela Ristoski Najabolji sporta ...

 • Započela je provedba projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone

  Cilj ovog projekta jest inkluzija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti te podizanje razine svijesti o potrebama fizičke aktivnosti kao osnove za zdravi način života.

 • Intervju: Branimir Budetić

  Branimir Budetić (25) hrvatski je paraolimpijac koji se natječe u bacanju koplja i petoboju. U Pekingu je 2008. osvojio srebrnu medalju u svojoj disciplini za slabovidne osobe, a četiri godine kasnije broncu na Paraolimpijadi u Londonu. Dobitnik je brojnih medalja i priznanja, proglašen je najboljim sportašem Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom 2013. od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora.