Povijest saveza

 

ZAGREBAČKI ŠPORTSKI OSOBA S INVALIDITETOM

 

Tradicija rada Saveza je vrlo duga i seže u razdoblje kada su počela rješavanja značajnih pitanja života i rada osoba s invaliditetom.

Kao početak rada Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom ipak smatramo 1968. godinu, kada je započeo s radom pod nazivom Savez sa šport i rekreaciju invalida grada Zagreba. U to vrijeme novoosnovani Savez imao je 7 članica.

Danas savez broji 44 članice i obuhvaća kategorije osoba s tjelesnim invaliditetom, sljepih i slabovidnih osoba i osobe s intelektualnim poteškoćama.

Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom član je Sportskog saveza grada Zagreba i Hrvatskog paraolimpijskog odbora te kao takav, ima zadaću doprinositi kvalitetnijem životu osoba s invaliditetom, odgoju i obrazovanju te gospodarskom razvoju društva, a činbenik je humanih odnosa među ljudima.

Bavljenje sportom je značajna aktivnost u cilju razvijanja senzibiliteta prema osobama s invaliditetom i njihovim specifičnim potrebama. Promoviranje sporta preko sportskih aktivnosti i postizanje zapaženih rezultata osnovni su motivi ulaganja u sport osoba s invaliditetom za svaku sredinu.

Sportska djelatnost je dobrovoljna, ali ona je civilizacijsko dostignuće utemeljeno na ljudskim potrebama i sposobnostima etičkim i moralnim načelima, te znanstvenim spoznajama.


Ukupan broj registriranih sportaša je 1058 aktivnih članova.
 
Sistem natjecanja:
Redovno se održavaju gradska i državna prvenstva, te međunarodna natjecanja: europsko, svjetsko prvenstvo i paraolimpijada.

 

PARAOLIMPIJSKI SPORTOVI


-    atletika,
-    plivanje,
-    stolni tenis,
-    streljaštvo,
-    jahanje,
-    košarka u kolicima,
-    tenis u kolicima,
-    sjedeća odbojka,
-    boćanje za osobe s CP (cerebralnom paralizom),
-    alpsko skijanje.NEPARAOLIMPIJSKI SPORTOVI

-    šah,
-    kuglanje,
-    viseća kuglana,
-    elektronski pikado
-    boćanje.


 

Sadržaj vezan uz projekt odražava isključivo stajalište autora sadržaja i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 Stajališta izražena u vezi projekta isključiva su odgovornost Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.

 

Popularno

 • Intervju: Ivan Katanušić

  "Nakon što sam osigurao plasman za Rio u ožujku, veliki teret sam skinuo s leđa jer sam se prošle godine teško ozlijedio", kaže uz ostalo jedan od naših kandidata za paraolimpijsku medalju u Rio de Janeiru

 • Razgovor s plivačicom Natašom Sobočan

      Ja sam osoba koja ne odustaje lako! Rođena je u Zagrebu, 30. studenog 1976. godine. Članica ...

 • STKI URIHO: Održan otvoreni stolnoteniski turnir za osobe s invaliditetom u Zagrebu

  Stolnoteniski klub invalida URIHO iz Zagreba organizirao je u sklopu Festivala sporta te povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 70. godišnjice obilježavanja Dana ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj, održavanje otvorenog stolnoteniskog turnira u subotu, 19. studenog, u Dvorani ‘Dragutin Šurbek’.

 • Intervju: Branimir Budetić

  Branimir Budetić (25) hrvatski je paraolimpijac koji se natječe u bacanju koplja i petoboju. U Pekingu je 2008. osvojio srebrnu medalju u svojoj disciplini za slabovidne osobe, a četiri godine kasnije broncu na Paraolimpijadi u Londonu. Dobitnik je brojnih medalja i priznanja, proglašen je najboljim sportašem Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom 2013. od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

 • Najbolje sportašice, sportaši i ekipe

  Najbolji sportašica i sportaš 2015. 2015. Najbolja sportašica - Mikela Ristoski Najabolji sporta ...

 • Započela je provedba projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone

  Cilj ovog projekta jest inkluzija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti te podizanje razine svijesti o potrebama fizičke aktivnosti kao osnove za zdravi način života.