Pravilnik o priznanjima

Na temelju članka 40. Statuta Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom  Izvršni odbor Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom na sjednici održanoj 28.travnja 2016.godine donosi privremeni

 

P R A V I L N I K

O PRIZNANJIMA, POVELJAMA I ZAHVALNICAMA

 

Članak 1.

Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom ovim Pravilnikom ustanovljava sljedeća priznanja:

 

1. POVELJA ZAGREBAČKOG ŠPORTSKOG SAVEZA OSOBA S INVALIDITETOM

 

2. PRIZNANJE ZA SPORTAŠICU, SPORTAŠA, KLUB GODINE U PARAOLIMPIJSKIM ŠPORTOVIMA ZAGREBAČKOG ŠPORTSKOG SAVEZA OSOBA S INVALIDITETOM

 

3. PRIZNANJE ZA SPORTAŠICU, SPORTAŠA, KLUB GODINE U NEPARAOLIMPIJSKIM ŠPORTOVIMA ZAGREBAČKOG ŠPORTSKOG SAVEZA OSOBA S INVALIDITETOM

 

4. ZAHVALNICA ZAGREBAČKOG ŠPORTSKOG SAVEZA OSOBA S INVALIDITETOM

 

 Članak 2.

POVELJA ZAGREBAČKOG ŠPORTSKOG SAVEZA OSOBA S INVALIDITETOM dodjeljuje se, kao nagrada za životno djelo pojedincima osobama s invaliditetom i udrugama za vrhunska Sportska ostvarenja, dugogodišnji stručni i funkcionarski rad te zasluge za razvoj i promicanje sporta osoba s invaliditetom, a čime su osobito doprinijeli sportskom ugledu grada Zagreba.

Godišnje se dodjeljuje najviše 5 povelja.

 

 Članak 3.

PRIZNANJE ZA SPORTAŠA, SPORTAŠICU, KLUB GODINE U PARAOLIMPIJSKIM I NEPARAOLIMPIJSKIM SPORTOVIMA ZAGREBAČKOG ŠPORTSKOG SAVEZA OSOBA S INVALIDITETOM dodjeljuje se najboljoj sportašici, sportašu i klubu grada Zagreba za vrhunska sportska ostvarenja u protekloj godini, a prema sljedećim kriterijima:

 

 1. PARAOLIMPIJSKI SPORTOVI

 

PARAOLIMPIJSKI SPORTOVI- POJEDINAČNO

1.mjesto

2.mjesto

3.mjesto

PARAOLIMPIJSKE IGRE

50 bodova

35 bodova

20 bodova

SVJETSKO PRVENSTVO

23 bodova

17 bodova

12 bodova

EUROPSKO PRVENSTVO

16 bodova

13 bodova

10 boda

DRŽAVNO PRVENSTVO

4 boda

3 boda

2 boda

PRVENSTVO GRADA ZAGREBA

1 (nastupni bod)

PARAOLIMPIJSKI SPORTOVI-

KLUBOVI

 

1.mjesto

2.mjesto

3.mjesto

PARAOLIMPIJSKE IGRE

50 bodova

35 bodova

20 bodova

SVJETSKO PRVENSTVO

23 bodova

17 bodova

12 bodova

EUROPSKO PRVENSTVO

16 bodova

13 bodova

10 boda

DRŽAVNO PRVENSTVO

4 boda

3 boda

2 boda

PRVENSTVO GRADA ZAGREBA

1 (nastupni bod)

 

 1. NEPARAOLIMPIJSKI SPORTOVI

 

NEPARAOLIMPIJSKI SPORTOVI- POJEDINAČNO

1.mjesto

2.mjesto

3.mjesto

SVJETSKO PRVENSTVO

23 bodova

17 bodova

12 bodova

EUROPSKO PRVENSTVO

16 bodova

13 bodova

10 boda

DRŽAVNO PRVENSTVO

4 boda

3 boda

2 boda

PRVENSTVO GRADA ZAGREBA

1 (nastupni bod)

NEPARAOLIMPIJSKI SPORTOVI-

KLUBOVI

 

1.mjesto

2.mjesto

3.mjesto

SVJETSKO PRVENSTVO

23 bodova

17 bodova

12 bodova

EUROPSKO PRVENSTVO

16 bodova

13 bodova

10 boda

DRŽAVNO PRVENSTVO

4 boda

3 boda

2 boda

PRVENSTVO GRADA ZAGREBA

1 (nastupni bod)

 

Kod paraolimpijskih i neparaolimpijskih športova- POJEDINAČNO ZBRAJAJU SE SAMO NAJBOLJI REZULTATI U POJEDINOJ DISCIPLINI.

 

Kod paraolimpijskih i neparaolimpijskih športova- KLUBOVI ZBRAJAJU SE 3 najbolja rezultata pojedinog kluba.

 

U slučaju podjednakog broja bodova prijavljenih kandidata te u slučaju da ne postoji neko od navedenih natjecanja (Europsko prvenstvo, Svjetsko prvenstvo) Povjerenstvo će odlučiti uzimajući u obzir dodatne kriterije poretka kandidata na svjetskoj rang listi, poretku u svjetskom i europskom kupu, postignutim europskim i svjetskim rekordima te drugim rezultatima na međunarodnim natjecanjima i to izglasavanjem natpolovičnom većinom.

 

*UVJET za proglašenje najboljeg sportaša/sportašice u paraolimpijskim i neparaolimpijskim sportovima je nastup predloženog kandidata na prvenstvu grada Zagreba, izuzev neodržavanja navedenog natjecanja ili u slučaju opravdanih razloga kandidata.

 

                            Članak 4.

PRIZNANJE ZA TRENERA/TRENERICU GODINE ZAGREBAČKOG ŠPORTSKOG SAVEZA OSOBA S INVALIDITETOM dodjeljuje se najboljem TRENERU/TRENERICI grada Zagreba za vrhunska sportska ostvarenja u protekloj godini za paraolimpijske i neparaolimpijske športove

 

                             Članak 5.

Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom može na godišnjoj svečanosti dodjele nagrada i priznanja iz članka 1. ovod Pravilnika dodjeliti i Posebno priznanje najuspješnijim mladim sportašima i sportašicama s invaliditetom do navršene 21 godine.

Posebnim priznanjem iz stavka 1. ovog članka se dodatno potiče rad i naglašavaju postignuća mladih sportaša/sportašica s invaliditetom.

 

Članak 6.

Iznimno Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom može dodijeliti i posebno priznanja koja nisu uključena ovim aktom o čemu odlučuje Izvršni odbor Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom.

 

                                                                                Članak 7.

ZAHVALNICA ZAGREBAČKOG ŠPORTSKOG SAVEZA OSOBA S INVALIDITETOM dodjeljuje se onima koji su na neki način doprinjeli boljim uvjetima rada Saveza i članica – novčanim potporama, donacijama, volonterskim radom i drugo.

 

                                                                               Članak 8.

ZŠSOI osim priznanjima  za najbolje sportaše/ice u paraolimpijskim  i neparaolimpijskim športovima, te najbolji klub može nagraditi i novačnom nagradom.

Iznos novčane nagrade planira se u proračunu ZŠSOI-a za tekuću kalendarsku godinu. Odluku o iznosima novčanih nagrada donosi Izvršni odbor ZŠSOI-a krajem kalendarske godine ili početkom nove kalendarske godine. Visina novčane nagrade ovisi o visini raspoloživih sredstava.

 

                                                                                Članak 9.

O poveljama, priznanjima i zahvalnicama iz članka 1. ovog Pravilnika odlučuje Izvršni odbor Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, na prijedlog Povjerenstva za dodjelu povelja, priznanja i zahvalnica.

 

Povjerenstvo za dodjelu povelja, priznanja i zahvalnica imenuje Izvršni odbor ZŠSOI-ja, ima 3 člana i njen je mandat kao i mandat Izvršnog odbora ZŠSOI-ja.

 

                                                                              Članak 10.

Dužnost Povjerenstva za dodjelu povelja, priznanja i zahvalnica je da na zahtjev sportskih organizacija osoba s invaliditetom razmatra i podnosi prijedloge Izvršnom odboru  ZŠSOI-ja za dodjelu povelja, priznanja i zahvalnica svojim članovima.

 

                                                                               Članak 11.

Ovaj pravilnik primjenjuje se danom donošenja.

 

 

                                                                                     Predsjednik:

      Josip Držaić, prof.

Sadržaj vezan uz projekt odražava isključivo stajalište autora sadržaja i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

 Stajališta izražena u vezi projekta isključiva su odgovornost Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.

 

Popularno

 • Intervju: Ivan Katanušić

  "Nakon što sam osigurao plasman za Rio u ožujku, veliki teret sam skinuo s leđa jer sam se prošle godine teško ozlijedio", kaže uz ostalo jedan od naših kandidata za paraolimpijsku medalju u Rio de Janeiru

 • Razgovor s plivačicom Natašom Sobočan

      Ja sam osoba koja ne odustaje lako! Rođena je u Zagrebu, 30. studenog 1976. godine. Članica ...

 • STKI URIHO: Održan otvoreni stolnoteniski turnir za osobe s invaliditetom u Zagrebu

  Stolnoteniski klub invalida URIHO iz Zagreba organizirao je u sklopu Festivala sporta te povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 70. godišnjice obilježavanja Dana ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj, održavanje otvorenog stolnoteniskog turnira u subotu, 19. studenog, u Dvorani ‘Dragutin Šurbek’.

 • Intervju: Branimir Budetić

  Branimir Budetić (25) hrvatski je paraolimpijac koji se natječe u bacanju koplja i petoboju. U Pekingu je 2008. osvojio srebrnu medalju u svojoj disciplini za slabovidne osobe, a četiri godine kasnije broncu na Paraolimpijadi u Londonu. Dobitnik je brojnih medalja i priznanja, proglašen je najboljim sportašem Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom 2013. od strane Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

 • Najbolje sportašice, sportaši i ekipe

  Najbolji sportašica i sportaš 2015. 2015. Najbolja sportašica - Mikela Ristoski Najabolji sporta ...

 • Započela je provedba projekta Change Your Mindset-Sport4Everyone

  Cilj ovog projekta jest inkluzija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti te podizanje razine svijesti o potrebama fizičke aktivnosti kao osnove za zdravi način života.